vrijdag 28 maart 2008

Eco- mode de nieuwe trend

Het maatschappelijk ondernemen slaat ook door in de Mode.
Steeds meer ontwerpers houden rekening met het milieu en creëren kledingstukken van natuurlijke materialen. Er zijn zelf mode merken
die een geheel eigen zogenoemde eco lijn creëren.

Jeansfabrikant Levi’s heeft een eigen ‘groene lijn’ op de markt gebracht, de zogehete ‘Levi’s eco’. De lijn bestaat uit verschillende modellen en is te herkennen aan de letter ´E ´die op de voorste zak of onderaan de rechter broekspijp gestikt is. Levi’s heeft al een broek uitgebracht dat gemaakt is van biologisch katoen, gerecycleerde knopen en ritsen, zonder 'spijkers' en het werd gekleurd met een mix van natuurlijk indigo, aardappelzetmeel, extracten van de mimosa bloem en marseille zeep. Het Duiste concern Hugo Boss maakt ook gebruikt van biologisch katoen, wat verbouwd en bewerkt is zonder chemische middelen. Zij verwerken deze biologische katoen vooral in verschillende jeans broeken, de zogenoemde ´Organic Jeans´. Net als bij Levi’s wordt deze jeans gekleurd met een mix van natuurlijk indigo. Ook Guess Jeans springt op de kar van de eco- mode en zal vanaf april een organische collectie lanceren. De lijn, die 'Guess Green' heet, zal jeans voor mannen en vrouwen bevatten, een T-shirt en een topje. Alles wordt uiteraard gemaakt van organisch katoen. De slogan live consciously zal op de T-shirt prijken, en 10% van de opbrengsten wordt gedoneerd aan een Amerikaanse groep die zich inzet voor het milieu.

Schoenen merk Simple Shoes brengt ook een ‘Green Toe’ collectie uit. Deze collectie schoenen bestaan uit natuurrubberen buitenzolen, kurk en latex voetbedden, bamboe lining en jute, linnen, wol en katoenen buitenwerken. De kleurstoffen en verlijming die zij gebruiken zijn enkel op waterbasis.

H&M en Miss Etam gaan ook op eco- toer. H&M verwerkt in hun lentecollectie, biologisch geteeld katoen wat verbouwd is zonder chemische gifmiddelen. Hierdoor wordt grondvervuiling voorkomen en worden de katoenboeren ook minder blootgesteld aan schadelijke stoffen. De kleding is bij H&M te herkennen aan het ‘Organic Cotton-label’. Miss Etam gebruikt biokatoen, bamboe en linnen in het ontwerp van lingeriesetjes.

Naast dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende natuurlijke materialen, zijn leer en bont ook steeds meer bij ontwerpers uit den boze. Onlangs is er in Antwerpen zelfs een ´Eco- modezaak geopend `Georgette´. Dit is een diervriendelijke winkel en de collectie bestaat uitsluitend uit natuurlijke stoffen.

Aan jouw de vraag: “Hoe groen gekleed, ga jij dit seizoen?”